Chorwacka szansa?

Szacuje się, że każdego roku ok. 16 mln turystów odwiedza Chorwację. Nikogo nie dziwią te liczby. Dziewicze linie brzegowe, oszałamiające widoki i piękne zabytkowa miasta to wystarczający powód, aby odwiedzić ten kraj. Ponadto odkąd Republika Chorwacji została 28. członkiem Unii Europejskiej w 2013 roku stała się bardziej dostępna dla obcokrajowców myślących o życiu i pracy tutaj. Na jej atrakcyjność wpłynął też fakt, że po czasie niepokoju związanego z globalnym kryzysem finansowym nastąpił wzrost gospodarczy.

Chorwacja kusi coraz więcej osób. Niektórych ściągają tutaj międzynarodowe korporacje, inni postanawiają poszukać tu szczęścia na swoją rękę, a jeszcze inni będąc pod ogromnym wrażeniem malowniczych widoków i przyjemnego klimatu postanawiają wizytę o podłożu turystycznym zamienić na dłuższy pobyt uwieńczony zatrudnieniem się na lokalnym rynku. Niezależnie czy chcesz tu pracować na dłuższa metę, na czas określony czy jedynie sezonowo, pamiętaj o tym, że przy pokonywaniu miejscowych formalności przyda ci się pomoc tłumacza. Profesjonalne tłumaczenia z języka chorwackiego na język polski na pewno pomogą ci ułatwić przejście przez machinę biurokracji. Możesz je zlecić np. w Biurze SuperTłumacz.

Za dwadzieścia 20 lat będziesz bardziej żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj.         

Autorem powyżej przytoczonego cytatu jest jeden z najbardziej znanych pisarzy na świecie Mark Twain. Jeśli więc kochasz Chorwację za jej niezliczone walory przyrodnicze, zabytkowe miasta i nieziemsko turkusową wodę jezior Parku Narodowego Jezior Plitwickich, a przy tym od dłuższego czasu zastanawiasz się na spróbowaniem sił na tamtejszym rynku pracy, do dzieła!

Praktyczny poradnik

Poszukiwania pracy na chorwackim rynku pracy być może okażą się dla ciebie trudne i w efekcie poddasz się zanim naprawdę spróbujesz swoich sił. Najważniejsze to, abyś pamiętał o tym, że do sprawy należy podejść profesjonalnie i dokonać poważnego reaserchu.

  • Miejsce pracy

Chorwacja nie będzie tutaj żadnym wielkim wyjątkiem jeśli powiemy wam, że najłatwiej o pracę w dużych ośrodkach miejskich, w tym przypadku np. w Dubrowniku czy Zagrzebiu.

Tajemnicą nie jest, iż jest to kraj przemysłu turystycznego. Jeśli jesteś zainteresowany podjęciem pracy w tym sektorze warto iść tym tropem i skoncentrować się na miejscach wzdłuż wybrzeża i na małych wysepkach.

  • Branże, w których łowią pracowników

Warto zacząć od najprostszej kwestii, czyli od tego, w których branżach najłatwiej o pracę. Na terenie Republiki Chorwacji sektorami godnymi twojej uwagi powinny być: eksport, nieruchomości i oczywiście turystyka – ten kraj żyje turystyką, nie zapominaj o tym!

  • Najbardziej pożądane zawody

W każdym kraju i na każdym rynku pracowniczym istnieje pewna lista zawodów, które są najbardziej poszukiwane przez pracodawców. W odniesieniu do Chorwacji będą to profesjonaliści następujących specjalności: architekci, lekarze, inżynierowie (lądowi, informatyki i mechaniki), a także nauczyciele (języków obcych, fizyki i matematyki).

  • Oni regularnie rekrutują!

Dobrze być w temacie, kto tutaj najchętniej i w miarę systematycznie prowadzi nabór nowych pracowników. Na twoim celowniku powinny znaleźć się takie firmy, jak: Adria-Mar, Bluesun-Hotels, DM Drogerie Markt, Holcim, iN2 i Puljanka.

  • Międzynarodowe korporacje

Także tu działają międzynarodowe firmy. To również szansa dla ciebie! Korporacje często i chętnie zatrudniają na swoich pracowników obcokrajowców.

  • Śledź informacje na stronach

Warto też wiedzieć o istnieniu miejsc, w których możesz znaleźć dużo informacji dotyczących chorwackiego rynku pracy. Polecamy zajrzeć na strony internetowe: Kompassu, Polsko-Chorwackiej Izby Przemysłowo-Handlowej czy na Croatian Homepage Business Directory.

Praktyczne informacje

Jeśli chodzi o pobyt i pracę w Republice Chorwacji już na wstępie warto wiedzieć, że:

  • krótkotrwały pobyt obcokrajowca na terytorium Republiki Chorwacji jest to pobyt do 90 dni (może być on na podstawie wizy lub bez niej),

  • Ambasada Republiki Chorwacji w Polsce informuje, że na podstawie decyzji Rządu Republiki Chorwacji obywatele Rzeczypospolitej Polskiej nie potrzebują wizy. Dla obywateli naszego kraju oznacza to, że chorwacką granicę możemy przekroczyć z ważnym dowodem osobistym lub paszportem. Przedstawiciele ambasady sugerują jednak posługiwanie się paszportem. Dlaczego? Czasem niektóre instytucje chorwackie mogą wymagać okazania paszportu. Dotyczy to w głównej mierze kantorów, banków czy ośrodków zdrowia.

Planując pierwszy pobyt czasowy w Chorwacji, zapoznaj się z regulacjami prawnymi na ten temat:

obcokrajowiec, który będzie przebywać w Chorwacji dłużej niż 90 dni musi się ubiegać o pozwolenie na pobyt czasowy, gdy celem jego pobytu jest m.in. praca.

Ambasada Republiki Chorwacji w Polsce zaznacza wyraźnie, że zgoda na pobyt czasowy zostanie wydania, jeżeli osoba ubiegająca się o nią spełnia powyższe warunki, a dodatkowo złoży wymagane dokumenty. Są to:

  • dokument potwierdzający posiadanie środków finansowych potrzebnych podczas pobytu,

  • dokument potwierdzający zapewnione mieszkanie w Republice Chorwacji,

  • potwierdzenie ubezpieczenia zdrowotnego,

  • dokument potwierdzający cel pobytu – tutaj umowę o pracę.

Ponadto wymagane najpewniej będę też następujące dokumenty:

  • 2 zdjęcia o wymiarach 3×3,5 cm,

  • kopia paszportu,

  • akt urodzenia,

  • zaświadczenie o niekaralności, nie starsze niż 8 miesięcy,

  • wypełniony wniosek.

Pamiętaj: wszystkie dokumenty, które dostarczamy placówce konsularnej muszą być dostarczone w oryginalne lub poświadczone kopią. Każdy dokument należy przetłumaczyć na język chorwacki przez tłumacza przysięgłego.

Formularz wniosku o wydanie zgody na pobyt czasowy, pozwolenie na pracę i pobyt stały można pobrać na stronie Ambasady Republiki Chorwacji w Polsce.

Nie zapomnij: Obcokrajowiec z przyznanym prawem pobytu ma obowiązek zgłosić swój pobyt w odpowiednim posterunku policji. Po przybyciu do Republiki Chorwacji masz na to 30 dni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *