TOP 3 symboli Gruzji

Wino – jeden z najważniejszych symboli gruzińskich. Niektóre źródła podają, że to właśnie ten kraj uchodzi za pioniera w wytwarzaniu tego zacnego trunku. Współczesne badania wskazują bowiem, że pierwsze winorośle uprawiano już 6-7 tysięcy lat przed naszą erą! Wiele cenny wskazówek na ten temat znaleziono w grobach pochodzących z tamtego okresu. Współczesne gruzińskie wina wytwarzane są w Telawi Wine Cellar – firmy, która dba o swój narodowy trunek oraz ten charakterystyczny smak. Jej winnice położone są w Kachetii – znanym regionie, gdzie dojrzewają najlepsze winoroślą w Gruzji.

Cminda Sameba – tłumacząc z gruzińskiego – „Święta Trójca”. Jest to XIV wieczny klasztor położony niedaleko wioski o nazwie Gergeti (północna Gruzja). Stara budowla znajduje się na wzgórzu o wysokości 2170 metrów nad poziomem morza, czyli dosyć wysoko jak na nasze warunki. Klasztor jest najbardziej znanym budynkiem w Gruzji i co roku przyciąga wielu turystów. Można dam dotrzeć pieszo albo jeepem, ale osobiście polecamy wybrać tą pierwszą opcję. Cminda Sameba leży w przepięknym miejscu otoczonym zewsząd górami. Nad klasztorem wznosi się bowiem szczyt Kazbek (5047 m n.p.m.).

Chinkali – a teraz coś dla smakoszy i miłośników zagranicznych kulinariów. Gruzja znana jest z jednej ciekawej potrawy, a mianowicie chinkali, czyli dużych kołdunów wypełnionych zupą. Zjedzenie tego dania nie jest takie proste – trzeba najpierw nadgryźć kluskę i wypić znajdującą się w środku zupę. Dopiero potem możemy zjeść pozostałość. Przyrządzenie tej potrawy jest dosyć proste: mielimy mięso wołowe lub baraninę, rozdrabniamy je następnie z wodą i kładziemy na wyciętych fragmentach kołdunów (coś jak ciasto pierogowe). Z ciasta formujemy sakiewki i umieszczamy do gotującej się wody. Pod wpływem temperatury wytwarza się bulion, który nadaje daniu walorów smakowych. Po kilkunastu minutach mamy gotowe chinkali. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *